HomeΤμήματα Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης

Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης

Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων
Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Tο Πρόγραμμα Kοινωνικοποίησης του Iνστιτούτου Ψυχικής Yγείας Παιδιών και Eνηλίκων παρέχει τις θεραπευτικές υπηρεσίες του σε ενήλικα άτομα με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που έχουν ανάγκη καθημερινής απασχόλησης, φροντίδας και θεραπείας. H διαδικασία της θεραπείας κινείται και συνδυάζεται μέσα από την καλλιέργεια και ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη σταδιακή επανένταξη των ασθενών σε κοινωνικές δραστηριότητες. Το Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη ζωή των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα οποία βρίσκονται μακρυά από την αγορά εργασίας και συνήθως ζουν αποκλεισμένα από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η λειτουργία του ολοκληρωμένου Προγράμματος Κοινωνικοποίησης για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα αποσκοπεί στη συνεχή θεραπεία και αποφυγή των υποτροπών, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση, στην καταπολέμηση του στίγματος και της απόσυρσης και στο δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Α. Βασικά Θεραπευτικά Εργαλεία

Οι θεραπείες μέσω τέχνης, η δραστηριοποίηση δηλαδή σε τομείς της τέχνης, αποτελούν τα βασικά εργαλεία του Προγράμματος που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Πρόκειται για τις εξής θεραπευτικές προσεγγίσεις: θεραπευτικό θέατρο, μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, εικαστική θεραπεία. H ευρύτατη ποικιλία στοιχείων που παρέχουμε κατά την εφαρμογή των συμπληρωματικών θεραπειών φέρνει τα συμμετέχοντα μέλη των ομάδων μας σε επαφή με τρόπους έκφρασης ικανούς να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που ο κοινωνικός παραμερισμός τους έχει αμβλύνει ή και στερήσει εντελώς. H συμμετοχή και δραστηριοποίηση των μελών στις ομάδες αυτές έχει διπλό όφελος τόσο γιατί γνωρίζουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες, όσο και γιατί εξελίσσουν σε υψηλό βαθμό τις δυνατότητες και την λειτουργικότητά τους.

Β. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

  Οι κοινωνικοποιητικές δραστηριότητες του Προγράμματος Κοινωνικοποίησης πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία συχνότητα και είναι:

  • Ομάδα καφέ (καθημερινός πρωινός καφές με συζήτηση, ανάγνωση εφημερίδας, προγραμματισμός της ημέρας)
  • Ομάδα γυμναστικής (λαμβάνει χώρα σε δημοτικό γυμναστήριο της Καλλιθέας, με την καθοδήγηση γυμναστή)
  • Ομάδα εξόδου (περιλαμβάνει επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, κινηματογράφο, θέατρο, καφέ)
  • Ομάδα λογοτεχνίας (ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και συζήτηση πάνω σ' αυτά)
  • Ομάδα επιτραπέζιων παιχνιδιών
  • Ομάδα εφημερίδας (σύνταξη μικρού τρίμηνου εντύπου- περιέχει άρθρα των μελών, αυτοσχέδιο σταυρόλεξο, συνταγές).
  • Ομάδα μουσικής (μια ώρα τραγουδιού, με συνοδεία μουσικών οργάνων από τα ίδια τα μέλη)
  • Ομάδα κοινότητας (κλειστή θεραπευτική ομάδα συζήτησης)

Γ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Η συμβολή της οικογένειας στην πορεία των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα είναι καθοριστική. Για τη στήριξη και την καλή συνεργασία με τις οικογένειες πραγματοποιούνται από τη μία μηνιαίες συναντήσεις με τους γονείς των μελών, και από την άλλη υπάρχει δίωρη θεραπευτική ομάδα συγγενών, μία φορά το μήνα από εξωτερικό συνεργάτη. Μέσα από τις παραπάνω συναντήσεις δίνεται η ευκαιρία για δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις οικογένειες και στο Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης. Παράλληλα, η δυνατότητα συζήτησης και αποφόρτισης των οικογενειών ευνοεί την ανάπτυξη μιας καλύτερης σχέσης με τα παιδιά τους.

 

Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης

Ραδιοφωνικές Εκπομπές

Τα μέλη του Προγράμματος Κοινωνικοποίηση είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές, τον Φεβρουάριο του 2009, στο πλαίσιο της έκθεσης στο Ζάππειο για τα εβδομήντα χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δημιούργησαν τρεις εκπομπές, με διαφορετική θεματική η καθεμία.

Μπορείτε να ακούσετε τα ακόλουθα ραδιοφωνικές εκπομπές απευθείας εδώή κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να τα κατεβάσετε.

Η πρώτη έχει τίτλο και θέμα τη "Βροχή", με σχετικά κείμενα και μουσική. Συμμετέχει η Τόνια, η Όλγα και η Ειρήνη. Η εκπομπή αρχίζει με μουσική που ηχογραφήθηκε στις ομάδες μουσικοθεραπείας και επιλέχθηκε από τα μέλη.

Η δεύτερη εκπομπή είναι ένα  αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι. Εκφωνητές ο Αντώνης, ο Θοδωρής και ο Παναγιώτης.

Η τρίτη είναι μία εκπομπή με σκοπό τη γνωριμία του κοινού με το Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης. Μιλά η Χριστίνα, ο Σταύρος και η Κλειώ, υπεύθυνη του Προγράμματος Κοινωνικοποίησης.

Read more: Ραδιοφωνικές Εκπομπές

Free business joomla templates