ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.

 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.

 

Πέραν της ατομικής ψυχοθεραπείας ψυχοδυναμικού προσανατολισμού, στο Ινστιτούτο λειτουργούν και ψυχοθεραπευτικές ομάδες. Λόγω των αυξημένων αναγκών της κοινότητας, στο Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. δρομολογείται η συγκρότηση νέων ομάδων. Οι δύο τύποι θεραπείας στοχεύουν στο ίδιο αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ψυχοδυναμικές αρχές αλλά προσαρμόζοντας την τεχνική της εφαρμογής τους σε κάθε τύπο. Η ατομική ψυχοθεραπεία, όταν ενδείκνυται, δεν αποκλείει την παράλληλη συμμετοχή σας στην ομάδα ή το αντίστροφο. Οι θεραπευτικές συνιστώσες έχουν αθροιστικό κι όχι αντιθετικό χαρακτήρα.

 

William Ritschel Boats Returning Home

William Ritschel, Boats Returning Home

 

Η Ομαδική ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βασίζεται στις διεργασίες και τα αποτελέσματα που επισυμβαίνουν όταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων συναντάται τακτικά σε καθορισμένο τόπο και χρόνο για μακρό χρονικό διάστημα, με ειδικά εκπαιδευμένους θεραπευτές, με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής ισορροπίας και των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα την καλύτερη προσαρμογή σε βασικούς τομείς της ζωής (στον προσωπικό, ερωτικό, και επαγγελματικό τομέα).

            Κατά κανόνα, ο καθένας μας γεννιέται, βιώνει την ύπαρξή του και μεγαλώνει, μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας. Στην ομαδική ψυχοθεραπεία, συγκροτούμε μια παρόμοια κατάσταση, η οποία μας παραπέμπει στην αρχική, καθώς και στα πιο σημαντικά στάδια της ανάπτυξης του ατόμου εντός και εκτός της οικογένειας και του κοινωνικού ιστού. Αυτό μας επιτρέπει να επεξεργαστούμε τις σχέσεις και τα πρότυπα της συμπεριφοράς που φέρουμε μέσα μας, στον ψυχισμό μας, καθώς και τους αμυντικούς μηχανισμούς που αναπτύξαμε και χρησιμοποιούμε. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να επιδράσουμε πάνω στις διαταραχές στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην αντίληψη και διαχείριση του εαυτού μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο, βελτιώνοντας ουσιαστικά την προσωπική και κοινωνική μας ζωή.

Το άτομο ερχόμενο σε επαφή και αλληλεπίδραση με τα μέλη της ομάδας, με την παρουσία και βοήθεια του θεραπευτή ομάδας, σε ένα οριοθετημένο, ασφαλές πλαίσιο, καλείται να «μοιραστεί», προσωπικές του εμπειρίες, ιδέες και αντιδράσεις, και να συζητήσει τα συναισθήματα που αναπτύσσονται στη διαμόρφωση των σχέσεων. Αυτού του τύπου η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αντιληφθεί τον εαυτό του μέσα από τη δυναμική της ομάδας και να εστιάσει τόσο στην προσωπική εσωτερική του συγκρότηση, όσο και στην κοινωνική αποδοχή της προσωπικότητας του. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα γίνεται ο «καθρέφτης» του εαυτού του/της και τα μέλη της πτυχές της δικής του προσωπικότητάς ή αυτής των σημαντικών ανθρώπων της ζωής του. Έτσι, κατά τη θεραπευτική διαδικασία γίνεται δυνατό σε κάθε έναν/μια που συμμετέχει στην ομάδα, να ταυτίζεται ή να συγκρούεται με αυτό που αντιπροσωπεύει το κάθε μέλος για τον ψυχισμό του. Η ανάλυση και επεξεργασία αυτών των φαντασιώσεων και τύπων συμπεριφοράς, προωθεί την αυτογνωσία και τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, επομένως και την καλύτερη κοινωνική προσαρμογή.

            Ένας από τους βασικότερους θεωρητικούς της ομαδικής ψυχοθεραπείας, ο S. H. Foulkes, ονομάζει την ομάδα «εργαστήρι» για τη ζωή. Σε αυτά τα πλαίσια, η ατομική συνεισφορά του καθενός, συνεισφέρει στην ομαδική προσπέλαση των προσωπικών ζητημάτων.

 

 

Η ομάδα συναντάται κάθε Τρίτη απόγευμα και ώρα 18.00-19.30μμ στο χώρο του Τμήματος Ενηλίκων του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη) και το μηνιαίο κόστος συμμετοχής είναι εκατό ευρώ (100 €). Τα πρώτα διαγνωστικά ραντεβού (ένα ή δύο) των ενδιαφερομένων, προγραμματίζονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία του Τμήματος Ενηλίκων του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. (τηλ. 210-9591000).

 

Free business joomla templates

wherein the then 34-year-old Jean-Claude Biver announced in the midst of the quartz era that this was a brand dedicated to mechanical watches. The announcement shook attendees at the event, in any case, https://www.replicaswatches.online https://www.replicaswatches.vip this replica Rolex Daytona Diamond is the best watch out for racecar motorists, comes the light on the references of Buzz Aldrin and Neil Armstrong own Omega Speedmasters, https://www.qualitywatch.co skwatches.com but just try several chronographs and really feel and try the pushers. When operating the Lange 1815 Chronograph you will feel the smooth yet firm click.