Αποχαιρετισμός στον Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο

 

 

Καλλιθέα 28 Φεβρουαρίου 2022

Αποχαιρετισμός στον Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο

 

Αγαπητές και αγαπητοί,

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 έφυγε από τη ζωή, από φυσικά αίτια, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Ήταν 97 ετών πλήρης ημερών και έργων. Όσες και όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά δεν γίνεται να ξεχάσουμε τις πάντοτε απαιτητικές συζητήσεις μ’ έναν επιστήμονα σπάνιας οξυδέρκειας και ήθους, στιβαρής αναλυτικής σκέψης και λυτρωτικού χιούμορ. Θα μας λείψει, όπως και σε πολλές και πολλούς άλλους, με την πιο αυθεντική έννοια του ρήματος.

ΣΠΗΛ ΦΩΤΟ-page-001

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε το 1925.

Υπήρξε Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου από το 2002, επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιξ-Μασσαλίας (Aix-Marseille III), Παντεόν-Ασσάς (Paris II), Λιλ (Lille II), Λουβέν (Louvain), Τεμπλ (Temple) και επίτιμος εταίρος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνου (University College London). Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ υπήρξε, επίσης, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν μέλος του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ως μέλος της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ). Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζει το Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου (17η έκδ., Αθήνα 2017 και στα γαλλικά: Droit Administratif Hellénique, 2η έκδ. 2003), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νομική φιλολογία του Δημοσίου Δικαίου.

Στο δικό μας πεδίο, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος πρωτοστάτησε, μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, στην υπόθεση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας μάλιστα και τη θέση του Προέδρου - Διοικητή του Κρατικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί (1978 - 1981).

Για όλες και όλους εμάς στο Ινστιτούτο, ο Επαμεινώνδας (Νώντας) Σπηλιωτόπουλος ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος εγγυητής του φορέα από την ίδρυσή του (1996-2007), έκτοτε μέλος όλων των Διοικητικών Συμβουλίων του οργανισμού, καθώς και Επίτιμος Πρόεδρός του από το 2019. Ήταν ακόμη ο πλέον έμπιστος σύμβουλος του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και της Αθηνάς Φραγκούλη σε όλες τις περιόδους και σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις τόσο του Ινστιτούτου όσο και της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας. Ήταν ένας δάσκαλος εντός των οργανισμών μας και ένας καθοριστικός υποστηρικτής του έργου τους από την πρώτη μέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του Σωματείου και το προσωπικό του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων – Π. Σακελλαρόπουλος τον αποχαιρετούν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη και στέλνουν θερμά συλλυπητήρια  στη σύζυγό του Σοφία Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, επίσης λαμπρή νομικό και μέλος του Σωματείου, καθώς στις δύο κόρες και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

 

 

 

Free business joomla templates

wherein the then 34-year-old Jean-Claude Biver announced in the midst of the quartz era that this was a brand dedicated to mechanical watches. The announcement shook attendees at the event, in any case, https://www.replicaswatches.online https://www.replicaswatches.vip this replica Rolex Daytona Diamond is the best watch out for racecar motorists, comes the light on the references of Buzz Aldrin and Neil Armstrong own Omega Speedmasters, https://www.qualitywatch.co skwatches.com but just try several chronographs and really feel and try the pushers. When operating the Lange 1815 Chronograph you will feel the smooth yet firm click.