ΑρχικήΨηφιακή ΒιβλιοθήκηΆρθραΆρθρα (Ελληνικά)Ι. Ιεροδιακόνου- Μπένου-"Η διπλή σήμανση του μύθου "Έρως και Ψυχή"

Ι. Ιεροδιακόνου- Μπένου-"Η διπλή σήμανση του μύθου "Έρως και Ψυχή"

Η διπλή σήμανση του μύθου "Έρως και Ψυχή"

 

Ι. Ιεροδιακόνου- Μπένου

 

Η ιστορία του Έρωτα και της Ψυχής του Απουληϊου βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα των "Μεταμορφώσεων" (καλύπτει περισσότερο από δύο βιβλία) και πρόκειται για ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα, γραμμένο τον 2ο αιώνα μΧ στην Ελληνιστική περίοδο –ένα κείμενο που αγαπήθηκε όσο λίγα στην εποχή του και διαβάστηκε από το πλατύ κοινό. Η εξιστόρηση του μύθου γίνεται από μια ηλικιωμένη που εκτελεί χρέη υπηρέτριας σε συμμορία ληστών και αφηγείται την ιστορία της Ψυχής για να ηρεμήσει την απαρηγόρητη αιχμάλωτη, που πρόκειται να εξαγοράσουν οι ληστές. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία μια και η Ψυχή επίσης χωρίζει από το σύζυγό της κατά το μύθο, ταλαιπωρείται πολύ αλλά ξεχνά τα βάσανά της μόλις ξανασμίξει μαζί του.  Σύμφωνα με τον Walsh στο "Ρωμαϊκή Μυθιστορία", ο μύθος του Έρωτα και της Ψυχής προέρχεται από ένα προγενέστερο Πλατωνικό μύθο.

 Ο μύθος: Η Ψυχή, βασιλική κόρη και οι 2 αδελφές της είναι φημισμένες για την ομορφιά τους. Η ομορφιά της Ψυχής είναι παραπάνω από ανθρώπινη (θεϊκή) και προκαλεί το θαυμασμό όλων. Ενώ όμως οι αδελφές της έχουν βρει σύζυγο, η Ψυχή παραμένει μόνη γιατί το κάλος της φοβίζει τους μνηστήρες. Η ομορφιά της όμως ξυπνά τη ζήλια της Αφροδίτης για τη νεαρή καλλονή και στέλνει τον φτερωτό γιο της να την οδηγήσει σε "δυνατό έρωτα με τον ασχημότερο των ανθρώπων, θεόφτωχο, πάντα άρρωστο και κακομοίρη".

Ο πατέρας της Ψυχής έχει πάρει χρησμό που τον ορίζει να στολίσει τη νέα σα νύφη και να την εκθέσει σε βράχο όπου ένα τρομερό τέρας θα την κάνει δική του. Ακολουθούν τις οδηγίες του μαντείου κι ενώ η Ψυχή βρίσκεται μόνη στο βράχο, αισθάνεται ξαφνικά να την παρασέρνει ο άνεμος Ζέφυρος σταλμένος από τον Έρωτα ο οποίος, αντί να τιμωρήσει την Ψυχή για την αυθάδη προς τη μητέρα του ομορφιά της, σαγηνεύεται από αυτήν και την κρατά για τον ίδιο, στον κήπο ενός μεγαλοπρεπούς παλατιού.

Η μέρα περνά από ξάφνιασμα σε ξάφνιασμα και από θαύμα σε θαύμα και το βράδυ η Ψυχή αισθάνεται δίπλα της μια παρουσία που δεν βλέπει και μοιράζεται το κρεβάτι της. Είναι ο άντρας της που την προειδοποιεί πως είναι αδύνατο να τον δει και πως η τιμωρία της αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι να χάσει για πάντα τον αόρατο σύζυγο και φλογερό εραστή.

Κι ενώ ο χρόνος κυλά με την Ψυχή την ημέρα να είναι μόνη στο παλάτι και τη νύχτα ν’ ανταμώνει με τον άντρα της ευτυχής, την επισκέπτονται οι αδελφές της έχοντας μάθει για την καλή της τύχη. Ζηλεύουν την ευτυχία της και την γεμίζουν με αμφιβολίες και υποψίες για τον αόρατο σύντροφό της. Το ίδιο βράδυ η Ψυχή γεμάτη ιερόσυλη περιέργεια με το φως μιας λυχνίας θα αποκαλύψει κοιμισμένο δίπλα της τον Έρωτα. Εκείνος ξυπνά από μια σταγόνα καυτού λαδιού της λυχνίας που πέφτει στο γυμνό κορμί του, διαπιστώνει τι έγινε και εξαφανίζεται όπως είχε προειδοποιήσει.

Η Ψυχή περιπλανιέται ψάχνοντας τον άντρα της, ζητά τη βοήθεια της Δήμητρας και της Ήρας που της αρνούνται και τελικά, απευθύνεται στην Αφροδίτη (μητέρα του Έρωτα). Εκείνη έχει ήδη θριαμβεύσει και αποφασίζει να τη βασανίσει με χίλιους τρόπους (τα μαρτύρια μιας ψυχής ερωτευμένης) με βοηθούς την Ανησυχία και τη Λύπη. Της επιβάλλει 3 δοκιμασίες για να αποδείξει την αξία της: να ξεδιαλέξει σπόρους δημητριακών, να μαζέψει μαλλί από άγρια πρόβατα και τέλος, το σημαντικότερο, να κατέβει στον Κάτω Κόσμο. Εκεί, πρέπει να ζητήσει από την Περσεφόνη το φιαλίδιο με το ελιξίριο της Νιότης για την Αφροδίτη, με την αυστηρή απαγόρευση να μην  ανοίξει το δοχείο με το μαγικό φίλτρο. Στο δρόμο της επιστροφής από τον Άδη, η Ψυχή θέλοντας να γευτεί το περιεχόμενο, ανοίγει το απαγορευμένο φιαλίδιο και πέφτει σε ύπνο μια και μέσα στο δοχείο είναι κρυμμένος ο Μορφέας.

Εν τω μεταξύ ο Έρωτας απελπισμένος, δεν μπορεί να ξεχάσει την Ψυχή, πετά κοντά της, την ξυπνά με τα βέλη του από τον μαγικό ύπνο και ζητά από το Δία να παντρευτεί τη θνητή. Ο Δίας συμφωνεί, η Ψυχή συμφιλιώνεται με την Αφροδίτη, γίνεται ο γάμος και δίνει σαν καρπό μια κόρη, την Ηδονή.

Η συμβολική και ψυχολογική σημασία του μύθου, παρουσιάζεται από τον Erich Neumann σε κείμενο όπου δίνει μια προκλητική και ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Θεωρεί ότι ο αρχικός γάμος της Ψυχής με Θάνατο (δράκο) εκφράζει την αρχέγονη αντίληψη του γάμου ως απαγωγής ή βιασμού από το αρσενικό ενώ οι γάμοι των αδελφών της συμβολίζουν την υποτέλεια του θηλυκού στην πατριαρχική κοινωνία.

Η Ψυχή παραδίδεται στο μαγικό παλάτι, στα ερωτικά δεσμά του Έρωτα. Εκείνος είναι ικανοποιημένος αλλά η Ψυχή, υποκινούμενη από τις αδελφές της οι οποίες αποτελούν την προβολή του καταπιεσμένου μητριαρχικού ενστίκτου της Ψυχής, θέλει να επαναφέρει τη γυναικεία κυριαρχία, δολοφονώντας το σύζυγό της. Μόλις όμως τον αντικρίζει, μετατρέπεται από παθητικό σε ερωτικό σύντροφο. Συνειδητοποιεί ποιος είναι ο σύντροφός της και τον ερωτεύεται. Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με τον Neumann αντανακλά την ανάπτυξη της προσωπικότητας της Ψυχής, επιφέρει τον χωρισμό από το αρσενικό και δηλώνει την ανάπτυξη πραγματικής γυναικείας αγάπης. Οι δοκιμασίες συμβολίζουν την επικράτηση αρσενικών χαρακτηριστικών που απειλούν την ανάπτυξή της. Όταν ματαιώνει την επιτυχία αυτή με το να ανοίξει το φιαλίδιο, δηλώνει την παράδοσή της στη γυναικεία επιθυμία να ικανοποιήσει τον Έρωτα. Η Ψυχή θυσιάζει τα "αρσενικά" αγαθά που κέρδισε με τους κόπους της και ζητά λύτρωση ενώ ο Έρωτας, συνειδητοποιεί και κατοχυρώνει τη θέση του, τον ανδρισμό του σώζοντας με την Ψυχή.

Ο Neumann θεωρεί ότι μέσα στο μύθο εκφράζεται συμβολικά η διεργασία της απόκτησης θηλυκής ατομικής υπόστασης. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσω συναισθημάτων αγάπης και έρωτα που οδηγούν στο ξύπνημα της θηλυκότητας αφού έχει αναγνωρίσει η νέα γυναίκα την άμεση συσχέτιση και αλληλεπίδραση με το αρσενικό. Μέσα από τη συνειδητοποίηση της συνεχούς σύγκρουσης ανάμεσα στο θηλυκό και το αρσενικό, επιλέγει να θυσιάσει τη δυναμικότητα της (αρσενικά χαρακτηριστικά) και να επανενωθεί με τα θηλυκά, παθητικά χαρακτηριστικά.

Η Ψυχή συγκρουόμενη με την Αφροδίτη (κατά τον Neumann), μετατρέπει τον αισθησιακό έρωτα σε ψυχική δύναμη αγάπης, μια ωριμότερη εξέλιξη.

Κατά τον Phillis Katz, ο μύθος διαπραγματεύεται την εξομάλυνση της σεξουαλικής επιθυμίας. Υποστηρίζει ότι η σεξουαλική επιθυμία συνιστά τη βασική σύγκρουση αρσενικού- θηλυκού και λύνεται κατά τη διεργασία του ζευγαρώματος και τελετουργία του γάμου. Αντικρούοντας την άποψη του Neumann ότι ο μύθος συμβολίζει την αφύπνιση της γυναικείας ταυτότητας, θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει και καταδεικνύει τον τρόπο που η γυναίκα προετοιμάζεται για τη συνένωση με τον άντρα, χωρίς προηγούμενη πολύπλευρη ενδοψυχική διεργασία. Δίνει βάρος στα γεγονότα εξωτερικής πραγματικότητας, υποβαθμίζοντας την ψυχολογική ερμηνεία τους.

Εδώ θα ήθελα να επιχειρήσω μια άλλη ανάγνωση του μύθου. Θέλω να τονίσω την καθοριστική και αναπόσπαστη συμμετοχή των διαντιδράσεων των γυναικείων μορφών του μύθου, για την επίτευξη της ωριμότητας της γυναίκας σαν προϋπόθεση στη συναισθηματική εμπλοκή με τον άντρα.

Στο μύθο πράγματι εκφράζεται συμβολικά η διεργασία απόκτησης θηλυκής ταυτότητας όχι μόνο όμως από την πάλη θηλυκού- αρσενικού. Η ολοκλήρωση επιτυγχάνεται και μέσω συναισθημάτων αντιπαλότητας, ζήλιας, φθόνου, οργής και αγάπης στη σύγκρουση θηλυκού- θηλυκού που πλούσια μπορούμε να αναγνώσουμε στην ιστορία του μύθου. Πράγματι οι γυναικείες μορφές και οι σχέσεις μεταξύ τους εμπλέκονται ενεργά στην εξέλιξη της διαδρομής της Ψυχής και του Έρωτα. Πρόκειται για τις αδελφές της, την Αφροδίτη, την Περσεφόνη και δευτερευόντως τη Δήμητρα και την Ήρα. Βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τη νεαρή γυναίκα (Ψυχή), την επηρεάζουν, τη σημαδεύουν, την ταλαιπωρούν, την ανακουφίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έρωτας εξαφανίζεται από το προσκήνιο του μύθου κι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας καταλαμβάνουν οι δοκιμασίες της Ψυχής που θα την οδηγήσουν στην εκπλήρωση της επιθυμίας (να βρει το αρσενικό) αφού όμως πρωτίστως λυθεί η σύγκρουση με το θηλυκό (Αφροδίτη).

Στην αρχή στα πλαίσια ομόφυλου αδελφικού ανταγωνισμού και ζήλιας, οι αδελφές πυροδοτούν την περιέργεια της Ψυχής, ανοίγοντας το δρόμο για νέα γνώση που αποκτά η Ψυχή αντικρίζοντας τον Έρωτα οπότε και ξεκινά η αναζήτηση. Η πρώτη σύγκρουση θηλυκών Αδελφές- Ψυχή με κυρίαρχο συναίσθημα το φθόνο, ανοίγει τη διαδικασία απόκτησης ταυτότητας. Κυρίαρχη μετά έρχεται η μορφή της Αφροδίτης –η απόλυτα αισθησιακή γυναίκα, η μάνα- πεθερά που σκληρά επιθετικά τοποθετείται απέναντι στην κόρη. Απειλείται η θηλυκότητα της θεάς και δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί παρά μόνο όταν πάρει δείγματα υπακοής, υποταγής της Ψυχής –νεαρής αναδυόμενης γυναίκας-. Η σύγκρουση είναι βίαια και οι δοκιμασίες που επιβάλλονται αφορούν τα δύο χαρακτηριστικά του γυναικείου ρόλου: φροντιστή / μάνας (δοκιμασία συλλογής δημητριακών και μαλλιού) και ερωτικού συντρόφου (δοκιμασία ελιξίριο Νιότης). Η διαδικασία απόκτησης της θηλυκής ταυτότητας συμβολίζεται με την κάθοδο στον Άδη –το σκοτάδι- το ασυνείδητο όπου η Περσεφόνη κρατά τη γνώση- λύση και συνειδητοποίηση. Πρόκειται για γυναικεία μορφή που βρίσκεται 6 μήνες στον πάνω κόσμο κι 6 μήνες στον Κάτω μετά τη βίαιη αρπαγή της από τον Άδη και τον συμβιβασμό που αναγκάζεται να δεχθεί από τον διακανονισμό της μητέρας της Δήμητρας. Δεν είναι ίσως υπερβολή να σημειώσει κανείς ότι η Περσεφόνη βοηθώντας την Ψυχή, την προτρέπει να δώσει η ίδια λύση και λύτρωση στη σύγκρουση με την Αφροδίτη. Η Περσεφόνη δέχθηκε να είναι παθητικά δίπλα σ’ έναν άντρα που δεν διάλεξε, υποταγμένη στη ρύθμιση της μητέρας της και, θέλοντας να επανορθώσει για τα δικά της ελλείμματα, τα προβάλλει στην Ψυχή, την βοηθά και της δίνει το ελιξίριο με την απαγόρευση να μην το ανοίξει. Η Περσεφόνη αναμειγνύεται στη σχέση Ψυχής- Αφροδίτης γιατί ξέρει ότι ο Μορφέας- Ύπνος είναι κρυμμένος στο φιαλίδιο και το στέλνει στην άπληστη θεά. Έτσι εκφράζει την επιθετικότητά της και επιθυμία θανάτου στο θηλυκό που κρατά  ζηλότυπα τη θηλυκότητα για την ίδια (πιθανή προβολή του θυμού και προς τη δική της μάνα- Δήμητρα).

Έχοντας το σύμβολο της θηλυκότητας –Νεότητας- αισθησιακού έρωτα στα χέρια της, η Ψυχή συγκρούεται ανοιχτά με την Αφροδίτη και επιχειρεί να κλέψει και να κρατήσει την ισχύ της θηλυκής ταυτότητας όποτε έρχεται ο Ύπνος (όχι ο Θάνατος).

Οι διεργασίες αυτές κρατούνται σε προσυνειδητό επίπεδο και με το γεγονός της ερωτικής πράξης –ο Έρωτας ξυπνά την Ψυχή με τα βέλη του- ολοκληρώνεται η γυναικεία ταυτότητα της Ψυχής με γάμο και γέννηση παιδιού.

Στο μύθο αυτό το μητρικό αντικείμενο είναι διασπασμένο στο ζηλόφθονο, στερητικό, ναρκισσιστικό του κομμάτι που εκφράζεται από τις αδελφές και την Αφροδίτη (κακή μάνα) και στο δοτικό, επανορθωτικό, βοηθητικό κομμάτι που εκφράζεται με την Περσεφόνη (καλή μάνα).

Η Ψυχή κρατά την αμφιθυμία, διαπραγματεύεται και τις δύο σχέσεις με τα μερικά αντικείμενα και πληρώνοντας το τίμημα, επανορθώνει το μητρικό αντικείμενο (η Αφροδίτη την αποδέχεται στο τέλος) κι έτσι ολοκληρώνεται στη γυναικεία της ταυτότητα.

Η ανάπτυξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας είναι τραυματική. Οι πολλαπλές ψυχικές συγκρούσεις που αναδύονται αιφνίδια μετά από την έκπληξη της συνάντησης των εσωτερικών ενορμήσεων και της πιεστικής κι ανελέητης δύναμης του εξωτερικού κόσμου, αρχίζουν ήδη από την πρώτη αισθησιακή συνάντηση του βρέφους με το στήθος. Η έννοια ενός άλλου,  ξεχωριστού αντικειμένου από τον εαυτό, γεννιέται από την αποστέρηση, οργή, επιθετικότητα που οδηγεί σε μια πρωτογενή μορφή κατάθλιψης που βιώνεται μεταξύ βρέφους και πρώιμου μητρικού αντικειμένου =το στήθος – σύμπαν. Η ένταση που εκπηγάζει από αυτή τη διχοτόμηση με την κατάθλιψη που μπορεί να προκαλέσει, απαιτεί ακατάπαυστη αναζήτηση λύσεων, αναζήτηση που προορίζεται να αποτελέσει το ζωτικό υπόβαθρο της ενήλικης σεξουαλικότητας και αγάπης.

Στο μύθο "Έρως και Ψυχή" εκφράζεται πιστεύω αυτή η σύγκρουση με το πρωταρχικό μητρικό αντικείμενο σε διχασμό (κακό-στήθος/ Αφροδίτη, καλό-στήθος/ Περσεφόνη) και η πορεία της αναζήτησης λύσεων αντιστοιχεί στις διάφορες δοκιμασίες που η Ψυχή εκτελεί με αποκορύφωμα την κάθοδο στον Άδη.

Πρόκειται για μια διαδικασία διαντιδράσεων με τις γυναικείες μορφές του μύθου που είναι απαραίτητη, αναπόφευκτη για την απόκτηση ωριμότητας, θηλυκότητας για τη συνάντηση με το αρσενικό.

 

 "Eros and Psyche"

 

I.              Ierodiakonou- Benou

 

The story of Eros and Psyche has been written by Apuleius, it covers the central part of his work "Metamorphosis" and extents to two books. It is one of the first story myths written during the 2nd century AC and has been read and loved by a large number of people.

An old lady is telling the myth of Eros and Psyche to a young woman, who has been captured by pirates and is waiting for ransom to be paid in order to be reunited with her loved one. Hence, the choice of the myth, since Psyche has been separated from her husband also and at the end of the story she meets him again.

According to Walsh in "The Roman Myths and Stories", the myth of Eros and Psyche derives from a Platonist myth and becomes popular in the Hellenistic Age.

 The myth: Psyche is the daughter of a king and has 2 beautiful sisters, all of them famous for their fairness. Psyche’s beauty is regarded almost divine so it attracts everybody’s admiration. Although her sisters are both married, Psyche is all alone since her beauty frightens and drives away every possible future husband. It is her divine beauty that provokes the jealousy and anger of Aphrodite, so she sends her son, Eros, to enchant the young woman into loving the ugliest, poorest, miserable sick man.

Following an oracle, which orders Psyche to be dressed as a bride and given into marriage to a dragon, she waits for her death but a breeze (Zephyrus), takes her and leads her to the garden of a wonderful palace, under the command of Eros. Aphrodite’s son instead of punishing the young beauty falls for her and keeps her for himself, disobeying his mother’s wish.

During the day Psyche is enjoying life into the enchanted palace and during the night she is married to an unseen, supernatural male. There is a prohibition strictly placed upon the bride against seeking to see her husband with the punishment of losing him for ever. 

The two sisters having heard Psyche’s life-style meet with her and become envious of her happiness, they fill her with doubts and curiosity about her invisible partner. As a result Psyche, looks at the man sleeping beside her and realises that he is Eros, falls in love with him but by a drop of hot oil from her lamp, Eros awakes and disappears as he had promised. Psyche devastated, wanders around searching for her husband and after the refusal of Demetra and Era to help her find him, she pleads for help from her mother-in-law, Aphrodite.

Triumphantly Aphrodite torments Psyche by a series of trials and tasks which the bride must accomplish, including a descent to the Underworld or other simulated deaths. While in Hades, she has to ask Persephone a flask with the elixir of Youth and Beauty for Aphrodite which she should not open, no matter what. Persephone has pity on her, and gives her the elixir.

During her way back to the world of the living, Psyche opens the forbidden flask and immediately is covered by a long sleep of Morpheus. In the meantime, Eros in despair, cannot forget his love for Psyche, he finds her asleep, awakes her with his arrows and asks Zeus’ permission to marry the moral lady. Zeus agrees, Psyche is reconciled with Aphrodite, the marriage takes place and a baby girl is born, Hedone (Lust).

The symbolic and psychological significance of the myth is been presented by Eich Neumann in a provocative and stimulating interpretation paper on the myth of Psyche in his Amour and Psyche.

In essence, Neumann sees the myth as a definition of the psychic development of the feminine –the psychological journey of the feminine- from a sensual, unconscious dependence on the male to an intellectual consciousness which involves the recognition that the ultimate nature of femininity necessitates self-abandonment- and ‘acceptance of the dragon’ and her close interdependence with the male.

Psyche is passively waiting in the palace for the love of Eros. He is quite content but then Psyche, under her sisters’ guidance, becomes curious and doubts here partner’s rules.  She sees him under the light of a lamp transforming from a passive subject to an attractive one. She knows who her husband is and falls in love with him energetically. This development according to Neumann, brings a separation of the male and creates true love. The trials which Psyche overcomes, symbolize her victory and her intellectual awakening but her failure when she opens the flask, brings her again into a passive position of wishing to satisfy Eros. She sacrifices her "male" parts and waits sleeping for the help of the male. Eros, justifies his position and his malehood by saving Psyche.

According to Phyllis Katz, the myth of Psyche is about the mediation of sexual tension, the basic conflict between male and female, a tension which is resolved by the ritual of marriage.  She is sceptical about Neumann’s interpretation of the myth and she stresses the importance of reality facts rather than the psychological conflicts on the development of femininity.  She claims that the myth reveals not how the female transcends herself as an individual trough love of the male but, how the female is prepared for marriage with the male.

I think that if we look closely to the myth, clearly we can see the major part the women figures and the relationship between them play through the whole story. I agree that the myth of Eros and Psyche is all about the development of femininity and sexuality of a woman as Neumann proposes but I would like though to stress upon the importance and the impact of the interplay and psychological conflicts appearing  between women, without which I think a psychic development cannot be accomplished.

The sisters, Aphrodite, Persephone, Demeter and Hera, are in constant relation with Psyche. They interact with her, stir her up, excite, torment, and protect her. It is not by accident that Eros disappears from the myth and a great part of the story is covered by the tests and trails of Psyche which will lead her to her wish fulfilment of meeting the male. But before that, she has to go into a major battle with Aphrodite. It is a story full of women figures and symbolization about women relationships (mothers, daughters, mother-in-law, sisters).

It all starts with the sisters’ jealousy and sibling rivalry which triggers off Psyche’s curiosity and suspicion, opening a new way of knowledge. Psyche looks at Eros, finds out the truth and the seeking begins. The first conflict between women is that of Psyche and her sisters, flooded by feelings of jealousy, envy and anger, and becomes the staring point of the search for a female identity.

Aphrodite is the next major woman figure, the absolute sensual goddess, the mother-in-law who harshly attacks the daughter. She feels her femininity threatened by the young beauty and she has no wish to compromise unless proof of obedience and submission is given to her by the fair, becoming woman, Psyche.

The conflict is ruthless, full of aggressive feelings. The trials placed upon Psyche are untold representing the two roles of a woman; that of a carrier, supportive, nutritious mother (collecting cereals and wool), and that of a sexual partner (trial of elixir of beauty and youth).

The development of feminine identity is symbolized by the descent to the Underworld -the darkness- the unconscious where the other important woman figure, Persephone, holds the knowledge, resolution and consciousness.  Persephone, is an important woman who stays in Hades 6 months a year and the rest goes with the living in the Upper World. This is an arrangement she had to accept since her mother agreed to it, after Pluto had abducted Persephone. One can easily go on to suppose that Persephone, by helping Psyche giving her the elixir, she instigates  the young woman to take on her own fate, to make her move on the resolution of the conflict with Aphrodite. Persephone has submitted to her mother wishes, missing out love, her femininity cut into two, between mother and husband, never completing the shift towards womanhood. By projecting it all to Psyche, she helps her and in doing so, she tries to repair her lack of femininity. Persephone interrelates with the conflict between Psyche and Aphrodite because she is the only one who knows the Morpheus –the Sleep is hidden into the flask (which is forbidden to be opened by Psyche) and she is sending it to the greedy Aphrodite.

It is clear that feelings of aggression and anger, are expressed by Persephone alongside with a death-wish towards Aphrodite, the female who holds feminine sexuality so exclusively for herself (a projection of her rage towards her own mother, Demeter). 

Psyche, owning her symbol of femininity –youth and sensual love, decides to test her relationship with Aphrodite, openly doubts /challenges her power and tries to steal the elixir, keeping it for herself. She opens the flask and the sleep comes upon her.

In this myth, the maternal object is split into the envious, depriving, narcissistic part, symbolized by the sisters and Aphrodite –the bad mother object-, and to the giving, supportive, reparative part, symbolized by Persephone, -the good mother object-.

Psyche struggles with ambivalence by relating with the part objects and after the loss, reparation is been done by Aphrodite’s acceptance. This is the road of completion for Psyche’s woman/ feminine identity.

In the myth of Eros and Psyche, is very vividly expressed the struggle with the primal maternal object in a split of good and bad objects as an inevitable procedure full of conflicts with the women figures in a young woman’s life before meeting the male, and by doing so, gaining a mature feminine role.

 

          

Free business joomla templates