ΑρχικήΤο ΙνστιτούτοΒιογραφικά Μελών Δ.Σ. & Υπευθύνων Τμημάτων

Βιογραφικά Δ.Σ. & Υπευθύνων Τμημάτων

 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αθηνά Φραγκούλη – Σακελλαροπούλου(Πρόεδρος Δ.Σ.)

Η Αθηνά Φραγκούλη είναι Διδάκτωρ Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια (PhD). Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.). Συμμετείχε σε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι τακτικό μέλος του Royal College of Speech and Language Therapists, ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Confederation of European Firms, Employment Initiatives & Cooperatives for Psychically Disabled (CEFEC) και της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής για την Ίδρυση της Ομοσπονδίας Κοι.Σ.Π.Ε. (Πο.Κοι.Σ.Π.Ε.). Έχει εργαστεί στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, στον Σύλλογο Γονέων Σπαστικών Παιδιών «Ο Καλός Σαμαρείτης», στα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής Αθηνών και Πειραιά και, στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και στις Κινητές Μονάδες Ψυχικής  Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Συνεχίζει και προσφέρει εκπαίδευση – εποπτεία – mentoring– coaching σε εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έρευνες και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Συμμετέχει σε διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια γύρω από την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, πρόληψη – θεραπεία και αποκατάσταση ατόμων με πρόβλημα στο λόγο, φωνή και ομιλία παιδιών – εφήβων – ενηλίκων και, τα τελευταία χρόνια, στην εργασιακή αποκατάσταση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Δημήτρης Ταταρίδης (Γ. Γραμματέας Δ.Σ.)

Aπόφοιτος του Τομέα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1993), του Center for Cognitive Science Πανεπιστημίου Εδιμβούργου (1995, MSc) και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση (1999).

Κύρια αντικείμενα: Σχεδιασμός και εφαρμογή συστημάτων οργάνωσης, λειτουργίας και διασφάλισης ποιότητας  οργανισμών με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας όπως Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Κέντρων Ημέρας, Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, σχεδιασμός διαδικασιών οργάνωσης & υλοποίησης  έργων που αφορούν στην εκπαίδευση, συνεχιζόμενη κατάρτιση και ανάπτυξη προσωπικού. 

Φορείς Εργασίας / Συνεργασίας :1) Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας 1996 ως σήμερα, 2) Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων 1997-2010

Επιστημονικός Συνεργάτης-Εκπαιδευτής θεωρητικής και Πρακτικής Κατάρτισης Προσωπικού: 1) Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, 2)  Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, 3) Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου 2002-2006, 4) Κέντρο Ημέρας για άτομα με αναπηρία του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης 2009 -2013.

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου των 1) Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για τις Εξαρτήσεις «Ελπίδα», της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, 2012- ως σήμερα, 2) Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, 2010- ως σήμερα, 3) Ευρωπαϊκού Οργανισμού Mental Health Europe με έδρα στις Βρυξέλλες, 2004-2014, Μέλος Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Mental Health Europe με έδρα στις Βρυξέλλες, 2014-2018.

 

Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος (Ταμίας Δ.Σ.)

Γεννήθηκε το 1925. Σπούδασε νομικά και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και αναγορεύθηκε διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Παρισίων (1955) (βραβείο Νομικής Σχολής Παρισίων) και Αθηνών (1963). Το 1969 εξελέγη υφηγητής (αλλά διορίσθηκε το 1973, λόγω αντίστασης προς το δικτατορικό καθεστώς), το 1974 έκτακτος και το 1978 τακτικός καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε έως το 1993, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος. Το 2005 ανακηρύχθηκε έκτακτος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Πρόεδρος, 2014). Διετέλεσε πρόεδρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μιχαήλ Στασινόπουλος και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικής Επιστήμης. Άσκησε τη δικηγορία επί 60 χρόνια, ιδίως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Εξαιρέτων Πράξεων και Εθνικής Αντίστασης. Είναι επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Aix-MarseilleIII, ParisΙI, Louvain, LilleII, και Temple(Φιλαδέλφεια ΗΠΑ), επίτιμος εταίρος του University College London και επίτιμος καθηγητής του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Aix-MarseilleIII, ParisI, UniversityCollegeLondonκαι Temple. Έχει μετάσχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων με γραπτές ανακοινώσεις. Κύρια αυτοτελή έργα: La distinction des institutions publiques et des institutions privées en droit français (Παρίσι 1959), Η δημοσία επιχείρησις (Αθήναι 1963), Ζητήματα κανονιστικής αρμοδιότητας(Αθήνα 1968), Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου (15ηέκδ., Αθήνα, τόμος 1, 2015, τόμος 2, 2017), το οποίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (Droit administratif hellénique. Athènes-Bruxelles 2eéd. 2003) και στα αγγλικά (Greek Administrative Law, Athens-Brussels2003), Bασικoί Θεσμοί Δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου (Aθήνα 1984), ΤΕλληνικό Δημόσιο Δίκαιο(9η έκδ. Aθήνα 2018).

 

Δημήτρης Αναστασόπουλος (Μέλος Δ.Σ.)

Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Διδάκτωρ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εποπτεύων και διδάσκων της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε. και της Ε.Ε.Ψ.Ψ.. Πρόεδρος της Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε.. Μέλος Δ.Σ. και Επόπτης Τμήματος Παιδιών και Εφήβων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.. Μετεκπαίδευση στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων στην κλινική Tavistock του Λονδίνου. Τέως επί οκταετίας μέλος του ΔΣ της EFPP (European federation of Psychoanalytic Psychotherapy) και επί τετραετία αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του τομέα Παιδιών και Εφήβων. Έχει δημοσιεύσει ψυχαναλυτικά βιβλία και άρθρα στην ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Επίτιμο μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

 

Δημήτρης Οικονομίδης (Μέλος Δ.Σ.)

Ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε στη Γαλλία (Παρίσι)  σε δημόσια νοσοκομεία (1994-1999) και  ως ελεύθερος επαγγελματίας (1999-2003). Μεταφράσεις: «Ο ιδεοψυχαναγκαστικός και η επιθυμία του» - Σερζ Λεκλαίρ (Τετράδια  Ψυχιατρικής Νο89 - 2005), «Οιδίπους είσαι και φαίνεσαι» - Μαρσέλ Ρυφό (ΤΟΠΟΣ – 2012 ), «Το Ψυγείο» - Κοπί (Άπαρσις 2011). Έχει παίξει στο θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές. 

 

Λέλα Κοράλλη (-αναπληρωματικό-Μέλος Δ.Σ.)

Η Λέλα Κοράλλη είναι ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια (ΕΕΨΨ), κάτοχος πτυχίου Κοινωνικής Ψυχολογίας, MSc (London School of Economics and Political Sciences). Έχει οργανώσει, συντονίσει και εργασθεί σε προγράμματα πρωτοβάθμιας πρόληψης στην κοινότητα σε Δήμους της Αττικής, εμπνευσμένα από την Κοινωνική Ψυχιατρική και το «ψυχαναλυτικό πρίσμα» (ομάδες γονέων, ατομική υποστηρικτική, παρεμβάσεις σε σχολεία, ομάδες εκπαιδευτικών και σεμινάρια ευαισθητοποίησης τους). Στο πλαίσιο αυτό συνεργάσθηκε σε πρότυπες παρεμβάσεις σε δημόσιο ειδικό σχολείο κωφών και βαρήκοων. Συμμετείχε στη θεσμοθέτηση καινοτόμου προγράμματος για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και διερμηνέων στην Νοηματική γλώσσα, ενώ παράλληλα συνέβαλε στη λειτουργία εργαστήριων επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης για κωφούς και βαρήκοους νέους. Συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενήλικων (YΠΕΘ) ως υπεύθυνη έργου του πρώτου σχολείου «Δεύτερης Ευκαιρίας». Συγχρόνως οργάνωσε και δίδαξε σε επιμορφωτικά σεμινάρια  για εκπαιδευτικούς  με θέμα την «Bία στο Σχολείο». Από το 1998 υπήρξε  συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενήλικων Καλλιθέας (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.), αρχικά στο τμήμα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, και στη συνέχεια ως επόπτρια του Προγράμματος Κοινωνικοποίησης, ενώ έκτοτε συμμετέχει ως εισηγήτρια  σε πολλά από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου. Την χρονική περίοδο 2013-2017 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε., ενώ και σήμερα παραμένει  αναπληρωματικό μέλος του. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της στην ΕΕΨΨ, και είναι υποψήφιο πρόσεδρο μέλος της. Από το 2008 συμμετέχει με εισηγήσεις της στα συνέδρια της ΕΕΨΨ και από το 2013 στην οργανωτική επιτροπή των συνεδρίων. Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά με ενήλικες. Οι θεωρητικές  της αναζητήσεις  περιστρέφονται γύρω από  τον συνδυασμό της σκέψης του Freudμε την θεωρία των αντικειμενοτρόπων σχέσεων. Είναι μέλος επιστημονικής ομάδας για τη μετάφραση – απόδοση εργασιών  του  W. Bion, π.χ. το βιβλίο «Δευτέρες Σκέψεις». 

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (Επιστημονικός Υπεύθυνος Τμήματος Ενηλίκων)

Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής.

Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. 

Μέλος Γαλλικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (SFPPG)

Επαγγελματική Εμπειρία:

- 2000- 2002:Οργανισμός κατά των ναρκωτικών 

- 2002-2005: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ΕΠΙΨΥ

- 2007-2012: Επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου ημέρας ΕΠΑΨΥ 

- 2004-2017: Επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος διαταραχών προσωπικότητας ψυχιατρικής κλινικής ΕΚΠΑ

- 2014-σήμερα:  Επιστημονικός υπεύθυνος Τμήματος Ενηλίκων ΙΨΥΠΕ 

- 2016-σήμερα: Καθηγητής και Επόπτης στο μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Ψυχοδυναμικές θεραπείες σε ψυχιατρικά πλαίσια»

 

Ευαγγελία Αργυρίου (Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων)

Η Ευαγγελία Αργυρίου είναι Παιδοψυχίατρος. Ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων στην Παιδοψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου παρέμεινε ως επιστημονικός συνεργάτης του Ειδικού Ιατρείου Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών επί διετίας. Απόφοιτη του τριετούς εκπαιδευτικού σεμιναρίου της μονάδας Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών και των μονοετών σεμιναρίωνευαισθητοποίησης στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπείακαι στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο και ως Επιστημονική Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε..

 

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής & Συννοσηρότητας)

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής. Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ. Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για την Εξάρτηση από Αλκοόλ και Ουσίες - Πρόγραμμα ''ΑΘΗΝΑ''. Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο Διαταραχών Προσωπικότητας - Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Μονάδα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (ΜΦΨΥ) - Ευγενίδειο Θεραπευτήριο: (Εργαστήριο Ύπνου, Μελέτη Ύπνου και Νευροψυχιατρικών Διαταραχών). Κέντρο ημέρας (ΚΗ)-ΑΝΑΣΑ: Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Διάγνωση-Θεραπεία-Συμβουλευτική ΔΠΤ). Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής(ΔΠΤ) και Συννοσηρότητας, Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.

 

Γιάννης Δούμος (Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Ασθενούς -Ψ.Π.Σ.Α.) 

Ψυχίατρος, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αθήνας, υποψήφιος διδάκτορας ΕΚΠΑ. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στην ‘Α Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική – Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Από το 2015 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Μελέτης Προσωπικότητας του Αιγινητείου νοσοκομείου και ψυχίατρος του ειδικού προγράμματος του Νοσοκομείου Ημέρας Βύρωνα για διαταραχές προσωπικότητας. Ταυτόχρονα από το 2015 συνεργάζεται με το τμήμα ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας του Αιγινητείου παρέχοντας ψυχοδυναμική θεραπεία ορισμένου τέλους. Από το 2015 συνεργάζεται με το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. (τμήμα ενηλίκων και ΨΠΣΑ) και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της ΨΠΣΑ από το 2020. Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει τη διδασκαλία φοιτητών ιατρικής και μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια του μεταπτυχιακού «Ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία σε ιατρικά πλαίσια» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 

Αλέξανδρος Λούντζης (Υπεύθυνος Νομικής Υπηρεσίας – Υπηρεσία Διεύθυνσης Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.)

Δικηγόρος-Νομικός και Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Σπούδασε νομικά, επικοινωνία και κοινωνική ανθρωπολογία στην Αθήνα, στο Montpellier και στο Cambridge. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο, στον τύπο, στο ντοκιμαντέρ και στην ακαδημαϊκή έρευνα. Από το 2006 ζει στην Αθήνα και είναι Υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας και Διοικητικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων. Το 2015-17 ήταν συντονιστής του πιλοτικού Γραφείου Συνηγορίας για Πολίτες με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας, ενώ από το 2015 αποτελεί μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Κύκλου Μετεκπαιδευτικών Ψυχοδυναμικών Σεμιναρίωνπου συνδιοργανώνουν το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. και το DEREE School of Graduate Professional EducationΔοκίμια, άρθρα γνώμης, πεζά και στίχοι του έχουν δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκές εκδόσεις, εφημερίδες και στα περιοδικά Νέα Εστία, ΚοντέινερΛεύγα, ΠοιητικήΑναγνώστης κ.ά. Έχει γράψει μία ποιητική συλλογή η οποία τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή του περιοδικού «Αναγνώστης» και το λιμπρέτο για την όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου με θέμα τον βίο και τα κείμενα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Free business joomla templates