Κάτω από τον όρο ‘’μαθησιακές δυσκολίες ‘’ υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών αναγκών που οδηγούν το παιδί και την οικογένεια να αναζητήσει βοήθεια από τον ειδικό .
Ο όρος μαθησιακές δυσκολίες αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακουστικής αντίληψης, ομιλίας , ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού και μαθηματικών ικανοτήτων. Σχετίζονται με εγγενείς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που πολλές φορές συνυπάρχουν .
Πιθανές αιτίες :
- Περιορισμένη νοητική ικανότητα,
- Ψυχοσυναισθηματικοί παράγοντες,
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες,
- Ειδικές Μαθησιακές δυσκολίες – Δυσλεξία,
- Ειδικές Γλωσσικές Διαταραχές,
- Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές,
- Αισθητηριακές Μειονεξίες (όραση-ακοή),
- Νευρολογικά προβλήματα,
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα
Οι μαθησιακές δυσκολίες δεν αποτελούν αποκλειστικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας αλλά συνεχίζονται στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή και απαιτείται ειδική στήριξη για την αντιμετώπισή τους .
Τα προβλήματα των εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες καταλήγουν συνήθως να επηρεάζουν τις κοινωνικές τους σχέσεις , την αυτοεκτίμησή τους, τα κίνητρα και τους στόχους τους .
Στο πρόγραμμα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών που εφαρμόζεται στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών – Εφήβων και ενηλίκων, το άτομο αντιμετωπίζεται σαν συνολική προσωπικότητα και ψυχισμός. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πρόγραμμα που δεν στοχεύει μονομερώς στον τρόπο μελέτης των σχολικών μαθημάτων ή μόνο σε γνωστικές δεξιότητες αλλά περιλαμβάνει και την ψυχοσυναισθηματική στήριξη του παιδιού και των γονέων του .
Η διαδικασία αξιολόγησης στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών – Εφήβων – Ενηλίκων γίνεται από διεπιστημονική ομάδα που την απαρτίζουν παιδοψυχίατρος , ειδικός παιδαγωγός , λογοθεραπευτής , κλινικός ψυχολόγος, εργοθεραπευτής .
Αναλυτικά το Πρόγραμμα Μαθησιακής Αποκατάστασης περιλαμβάνει τους παρακάτω τομείς :
- Πρόγραμμα αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών (διδασκαλία ορθογραφίας – γραμματικής – ανάγνωσης- παραγωγή γραπτού λόγου- αποκωδικοποίηση κειμένου, μαθηματικών εννοιών, κτλ),
- Οργάνωση και ανάπτυξη στρατηγικών για την επεξεργασία και κωδικοποίηση των πληροφοριών (για τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου) ,
- Οργάνωση του τρόπου και του χρόνου της μελέτης στο σπίτι, δίνοντας κατευθυντήριες οδηγίες στους γονείς ,
- Εποπτεία του παιδαγωγού που ασχολείται με την μελέτη των μαθημάτων στο σπίτι,
- Ψυχοσυναισθηματική στήριξη του παιδιού και ενίσχυση των δεξιοτήτων του,
- Σταθερή επικοινωνία με το σχολικό πλαίσιο και τον εκπαιδευτικό καθώς και με όποιο άτομο ασχολείται εκπαιδευτικά με το παιδί (π.χ. φροντιστήριο )
- Ένταξη των γονέων σε υποστηρικτική συμβουλευτική διαδικασία
Μαρία Πλατή