HomeΤμήματα Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.Τμήμα Ενηλίκων ΑττικήςInformationΤελευταία Νέα
Notice
  • Lack of access rights - File '/images/logos/instituto.jpg'
  • Lack of access rights - File '/images/logos/instituto.jpg'

Αποχαιρετισμός στον Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο

 

 

Καλλιθέα 28 Φεβρουαρίου 2022

Αποχαιρετισμός στον Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο

 

Αγαπητές και αγαπητοί,

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 έφυγε από τη ζωή, από φυσικά αίτια, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος. Ήταν 97 ετών πλήρης ημερών και έργων. Όσες και όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά δεν γίνεται να ξεχάσουμε τις πάντοτε απαιτητικές συζητήσεις μ’ έναν επιστήμονα σπάνιας οξυδέρκειας και ήθους, στιβαρής αναλυτικής σκέψης και λυτρωτικού χιούμορ. Θα μας λείψει, όπως και σε πολλές και πολλούς άλλους, με την πιο αυθεντική έννοια του ρήματος.

ΣΠΗΛ ΦΩΤΟ-page-001

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε το 1925.

Υπήρξε Επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου από το 2002, επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιξ-Μασσαλίας (Aix-Marseille III), Παντεόν-Ασσάς (Paris II), Λιλ (Lille II), Λουβέν (Louvain), Τεμπλ (Temple) και επίτιμος εταίρος του Πανεπιστημιακού Κολεγίου Λονδίνου (University College London). Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ υπήρξε, επίσης, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ήταν μέλος του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ως μέλος της Πανελληνίου Ενώσεως Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ). Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζει το Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου (17η έκδ., Αθήνα 2017 και στα γαλλικά: Droit Administratif Hellénique, 2η έκδ. 2003), το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νομική φιλολογία του Δημοσίου Δικαίου.

Στο δικό μας πεδίο, ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος πρωτοστάτησε, μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, στην υπόθεση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας μάλιστα και τη θέση του Προέδρου - Διοικητή του Κρατικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στο Δαφνί (1978 - 1981).

Για όλες και όλους εμάς στο Ινστιτούτο, ο Επαμεινώνδας (Νώντας) Σπηλιωτόπουλος ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος εγγυητής του φορέα από την ίδρυσή του (1996-2007), έκτοτε μέλος όλων των Διοικητικών Συμβουλίων του οργανισμού, καθώς και Επίτιμος Πρόεδρός του από το 2019. Ήταν ακόμη ο πλέον έμπιστος σύμβουλος του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και της Αθηνάς Φραγκούλη σε όλες τις περιόδους και σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις τόσο του Ινστιτούτου όσο και της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας. Ήταν ένας δάσκαλος εντός των οργανισμών μας και ένας καθοριστικός υποστηρικτής του έργου τους από την πρώτη μέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του Σωματείου και το προσωπικό του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων – Π. Σακελλαρόπουλος τον αποχαιρετούν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη και στέλνουν θερμά συλλυπητήρια  στη σύζυγό του Σοφία Κουκούλη-Σπηλιωτοπούλου, επίσης λαμπρή νομικό και μέλος του Σωματείου, καθώς στις δύο κόρες και σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

 

 

 

Πρόγραμμα ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Under 5

 

 

 

 LOGO ΙΨΥΠΕ 1      ΕΕΨΨΠΕ                            ΕΕΨΨΠΕ  
          Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής
       Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου                                        

       

 

 

 

 

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ­–

Π. Σακελλαρόπουλος (ΙΨΥΠΕ)

&

Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε.)

 

Πρόγραμμα ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

 

(Βραχεία Ψυχαναλυτική Θεραπευτική Παρέμβαση

σε οικογένειες με παιδιά 0-5 χρονών – Εφαρμογή του μοντέλου

“Under Five’s Counselling Service” της Κλινικής Tavistock του Λονδίνου)

 

Στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Π. Σακελλαρόπουλος (ΙΨΥΠΕ) θα λειτουργήσει από τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ του 2021 εξειδικευμένο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε.).

Η συγκεκριμένη Βραχεία Ψυχαναλυτική Θεραπευτική Παρέμβαση αποτελεί εφαρμογή του μοντέλου “Under Five’s Counselling Service” της Κλινικής Tavistock του Λονδίνου με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και προσαρμογές στις ελληνικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες.

Στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης μπορούν να απευθυνθούν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-5 χρόνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως:

 

 -   Γοερό κλάμα χωρίς εμφανή λόγο

-  Δυσκολίες διατροφής, κατάποσης, πρόσληψης βάρους                          

-  Δυσκολίες στον ύπνο

-  Δυσκολίες απέκκρισης
-  Έντονη ανησυχία ή ανυπομονησία

-  Εκρήξεις θυμού ή άπνοια

-  Απομόνωση, έλλειψη ενδιαφέροντος

-  Αδυναμία αποχωρισμού

-  Επιθετικότητα στις σχέσεις με του άλλους

     
                                         shutterstock 173069681-min                             
 

  • Η παρέμβαση έχει βραχεία διάρκεια (5 ωριαίες εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες συνεδρίες) και πραγματοποιείται από δύο θεραπευτές με την ταυτόχρονη παρουσία όλων των μελών της οικογένειας.
  • Αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων κάθε περίπτωσης εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης της θεραπευτικής παρέμβασης με επιπλέον 1-5 συνεδρίες.
  • Ο στόχος του προγράμματος είναι να ανακτήσουν οι γονείς την ικανότητα τους να σκεφτούν για το παιδί τους, να αναγνωρίσουν τις δυσλειτουργίες, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και να ανακαλύψουν τρόπους να τα βγάζουν πέρα, ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν την αμοιβαία χαρά της ανάπτυξης.
  • Διερευνώντας από κοινού θεραπευτές-γονείς τη συμπεριφορά του παιδιού και την καθημερινότητα των γονιών με τα παιδιά τους, ενδυναμώνεται ο ρόλος τους στη φροντίδα της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών τους και ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση δυσκολιών προτού αυτές γίνουν μόνιμες.

 

-----------------------------------------------

Το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης (δείτε το φυλλάδιο εδώ) θα λειτουργήσει στον χώρο του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 & Μενελάου στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη) και τα πρώτα διαγνωστικά ραντεβού των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιούνται στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00 ως τις 21.00, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία (τηλ. 210-9595314).

                                                                               shutterstock 178263170-min-min
        
                                                                  

 

Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Παιδιών & Εφήβων Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.:

Ευαγγελία Αργυρίου (Παιδοψυχίατρος)

 

Επιστημονική Υπεύθυνη/Επόπτρια του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης: Έφη Λάγιου Λιγνού MPsychPsych, πρόεδρος της ΕΕΨΨΠΕ

Υπεύθυνη Υλοποίησης/Συντονισμού του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης: Αντωνία Φυρίγου (Ψυχολόγος, Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Μέλος της ΕΕΨΨΠΕ)

 

 

 

ΙΨΥΠΕ

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ­– Π. Σακελλαρόπουλος (ΙΨΥΠΕ)

Σας ενημερώνει πως οι θέσεις συμμετοχής και στον Νέο ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ (2 φορές την εβδομάδα) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ στις Προβολικές Δοκιμασίες συμπληρώθηκαν.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και προσεχώς θα ενημερώσουμε για αντίστοιχα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

Με εκτίμηση,

LOGO ΙΨΥΠΕ 1

 

Free business joomla templates